Capra neagră, motiv de dispute între senatori: „Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură”

Capra neagră, motiv de dispute între senatori: „Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură
Publicat: 09/10/2019, 14:18

Inițiativa senatorilor și deputaților USR a fost respinsă, cu 33 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” și două abțineri.

Inițiativa prevede abrogarea pct.2 de la litera A din Anexa nr.1, pentru completarea Anexei nr.2, precum și pentru modificarea pct.5 din Anexa nr.3 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006, anume introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate.

„La ora actuală, din cauză că în restul Europei capra neagră este o specie abundentă, datorită înmulțirii libere din cauza lipsei părădătorilor naturali (lupul și râsul), ea nu mai este o specie protejată în Europa. Spre deosebire e restul Europei, populația de capre negre din România este ținută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menținerea efectivelor în jurul cifrei de 6000 de exmplare. Dată fiind această situație, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naționale a țării cu cea mai bogată biodiversitate din Uniunea Europeană. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naționale.”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Proiectul a primit un raport comun de respingere, de la comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltarea rurală. În opinia senatrorilor USR și PNL, proiectul nu ar fi trebuit trimis la comisia pentru agricultură.

„Nu am înțeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agrricultură. Caprele negre nu au o problemă cu tenerurile agricole. Sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afecetază habitatul caprelor negre, nu invers.(…) Dacă acest raport este unul de respingere, este deoarece în comsia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condițiile în care, consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în comisia de agricultură, în timp ce în comisia pentru ape, a fost un vot majoritar pentru”, a afirmat Mihai Goțiu, senator USR, miercuri, în plen.

Marcel Vela, senator PNL, i-a susținut punctul de vedere.

„Acest proiect de lege are o problemă de formă. Raportul a fost trimis la comisia de agricultură. N-am auzit ca în România să fie ferme de agricultură de capră neagră. (…) Aș dori să fac apel la dumeavoastră, nu să vă gândiți neapărat ce zic alegătorii când se duc în circumscripții și află că ați votat să fie împușcată capra neagră, ci la dorința dumneavoastră de a lăsa moștenire copiilor și nepoților darurile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu.”, a reiterat liberalul.

În replică, senatorul PSD, Florian Bodog, a declarat că dacă senatorii liberali ar fi prezenți la procesul legislativ, ar putea influența decursul inițiativei.

„M-a surprins intervenția politicianistă a domnului senator antevorbitor. Vreau să vă reamintesc că dacă ați fi prezent, liderii de grup, președintele comisiei ar fi prezent, ați putea solicita transmiterea oricărei inițiative legislative a oricărei inițiative la comisiile la cre credeți că trebuie să fie evaluate. Dacă ați fi fost atent la expunerea de motive a inițiatorului, și nu ați fi stat pe Facebook, ați fi aflat că în România se respectă reglementările europene, de aceea spun că aveți un demers politicianist și ați spus că nu respectăm reglementările europene și că doar noi împușcăm capra neagră, nu despre împușcarea caprei negre este vorba aici. Discursurile politicianiste le puteți face la declarații politice dimineața, miercuri dimineața este sesiunea de declarații politice, dar nu în plen, să dezinformați opinia publică.”, a spus Bodog.

Alina Gorghiu a afirmat că Florian Bodog a preluat cuvântul doar după ce și-a rezolvat procesul penal.

„Dacă se trezește domnul Bodog să fie gureș după ce și-a rezolvat problema cu urmărirea penală în plenul senatului, e foarte bine. A tăcut până acum, dintr-odată, la dezbateri generale, în loc să vorbească despre proiect, ne ceartă. (…) Dacă aveați decența grupul PSD să fiți prezenți în plen, nu trecea o lună să avem vot pe organice.”, a conchis Gorghiu.

Plenul Senatului a fost suspendat, luni, din lipsă de cvorum, deoarece PSD a părăsit sala, după ce mai multe legi au fost respinse. Printre acestea se numără și proiectul de lege „Legea resurselor hidrominerale”, depus de către Guvern în procedură de urgență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×